Rasbeskrivning


Shiba en urhund

Historik

Shiba är en av de japanska nationalraserna och var ursprungligen avsedd för jakt på småvilt och fågel. När engelska settrar och pointrar importerades från England under perioden l868–l912 blev jakt en sport i Japan. Korsning mellan shiba och engelska hundar blev vanlig och den renrasiga shiban blev under perioden 1912–1926 ytterst sällsynt i ursprungsområdena. Jägare och yrkesfolk engagerade sig från 1928 i uppgiften att bevara den renrasiga shiban och enades om utformningen av rasstandarden l934. År l937 utnämndes shiba till officiell japansk ras.


Användningsområde

Ursprungligen användes shiban till jakt på småvilt och fågel. Idag används den framför allt som sällskapshund, även i Japan. Aktiviteter som passar rasen är spårning (framför allt viltspår), agility, lydnad och cirkuskonster.


Shibans mentalitet

I Japan använder man tre ord, som kombineras för att beskriva shibans mentala utstrålning:

Det första och viktigaste är Kan-I – som visar sig i en kombination av mod, lugn och harmoni. Hunden utstrålar säkerhet, backar inte undan och flackar inte med blicken. Det andra är Ryosei – en hund med detta är lojal, lydig och lyhörd sin förare och agerar snabbt på sin förares kommando även i pressade situationer. För detta krävs en hund som är intelligent och har mod, dvs har Kan-I. Dessa två begrepp går alltså hand i hand. Det tredje är Soboku – varmed menas naturlig skönhet. Shiban ska spegla raffinerad enkelhet och sober elegans. Den ska föra sig med förfining och värdighet. För en korrekt shiba, måste alla dessa tre delar finnas med. En modig, majestätisk hund med stor inre styrka, kombinerad med en obrottslig lojalitet och tillit till sin ägare.

Viktigt är att shiban uttrycker inre kvaliteter som koncentration, intelligens och absolut närvaro. Detta ska speglas i shibans uppträdande och hållning, men framförallt i dess blick. Ögonens uttryck anses därför som det allra viktigaste på en shiba. Japanerna via Nippo-organisationen värdesätter en shibas rätta mentalitet så högt, att man tveklöst sätter en exteriört något sämre hund före en hund med

bättre exteriör, om man genom hundens uttryck uppfattar att den har den för rasen rätta mentaliteten.


Hälsa

Inga specifika rassjukdomar finns dokumenterade. Höftledsdysplasi (HD) kan förekomma. Många shibor blir upp till 16 år gamla.

Egenskaper / Mentalitet

Shiba är stolt, självständig och vänlig, men kan ibland vara reserverad mot främlingar. Den är alert och nyfiken och har mycket kvar av sitt ursprungsbeteende. Detta visar sig bland annat i att den är känslig för kroppsspråk. Som ägare kan det därför vara bra att ha grundläggande kunskaper om hundens beteende och språk för att undvika missförstånd. Rasen är trofast mot sin flock. Den är intelligent, lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga och fostras bäst genom fasthet, förståelse och humor.


Storlek och utseende

Helhetsintrycket ska vara en liten och proportionerlig hund, starkt byggd och muskulös och med god benstomme. Rörelserna ska vara snabba, fria och vackra. Mankhöjd för hanar är 38,5–41,5 cm och tikar 35,5–38,5 cm. Färgerna är röd, black and tan och sesam (inblandning av svarta pälshår). Alla nämnda färger ska ha "urajiro“, det vill säga vitaktig päls på nospartiets sidor, på kinderna, på halsens och underkäkens undersida, på bröst och mage, på svansens undersida och på benens insidor.


Pälsvård

Shiba är en mycket renlig ras och behöver normalt bara genomborstas en gång/vecka för att hållas fräsch. Dess päls består av sträva täckhår och en tjock, mjuk underpäls de byter päls vanligen 1–2 gånger/år.


Övrigt

Shiba är en aktiv hund som behöver relativt mycket motion och behöver även mental stimulans. Däremellan har den en otrolig förmåga att slappna av och hålla sig lugn.


KÄLLA: Shiba No Kai och SKK

Bli medlem i SKK och rasklubben HÄR